Poznejte kouzlo bylinky, které se žádná jiná na světě nevyrovná…

levandule-uvodni


Voňavé mýdlo s medem a citronem

Udělejte si radost svým vlastním levandulovým mýdlem. Vyrobit ho není vůbec složité a výsledek stojí za to. Můžete jím pak obdarovat svou rodinu či dobré přátele.

 

MATERIÁL

  • kůru z 1 citronu, jemně nastrouhanou
  • 1 kg bílé mýdlové hmoty s přídavkem kozího mléka
  • 15 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 5 kapek citrónového esenciálního oleje
  • 3 lžíce sušených levandulových květů
  • 2 lžíce medu silikonové formy na mýdlo
  • nůž, struhadlo

 

POSTUP
Kůru z citronu nastrouhejte najemno. S pomocí papírové utěrky z ní vymačkejte všechnu tekutinu. Čím sušší kůra bude, tím se v mýdle lépe rozptýlí a nebude tvořit hrudky. Mýdlové formy si připravte na stůl nebo na jinou rovnou pracovní plochu. Pokud nechcete, aby se stůl ušpinil, zakryjte ho igelitem nebo omyvatelným ubrusem. Mýdlovou hmotu nakrájejte na menší kousky. Vložte ji do misky a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte, dokud se veškerá hmota zcela nerozpustí. Do rozpuštěné mýdlové hmoty nejprve nakapejte levandulový i citrónový esenciální olej. Důkladně voňavou mýdlovou směs promíchejte. Potom postupně přidávejte levandulové květy, citrónovou kůru a med. Opět vše dobře rozmíchejte, aby byly všechny ingredience ve směsi rovnoměrně rozptýlené. Hotovou mýdlovou směs nalijte do připravených mýdlových forem. Počínejte si při tom velmi rychle – chladnoucí mýdlo brzy tuhne. Mýdla nechte v klidu tuhnout minimálně 2–3 hodiny. Poté je opatrně vyjměte z forem a nezapomeňte je pěkně zabalit, například do ručního papíru nebo celofánu. Tip: Chcete-li mít mýdlo barevné, přidejte do rozehřáté hmoty pát kapek speciální barvy na výrobu mýdel. 


Chléb s ořechy a levandulí 

Voňavý žitno-pšeničný chléb s vlašskými ořechy a levandulovými květy si vaše rodina zamiluje. Připravte se na to, že u jednoho pečení určitě nezůstane.

 

MATERIÁL

  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 350 ml vody
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 150 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 2 lžíce levandulových květů

 

POSTUP
Do mísy nalijte 100 ml vlažné vody a vsypte droždí, trochu mouky a nechte asi 20 minut v teple vzejít kvásek. Pak přidejte všechny druhy mouky, zbylou vodu, sůl a vše zamíchejte vařečkou. Těsto vyklopte na vál a důkladně 10 minut hněťte. Pak do něj zapracujte ořechy a levanduli, vložte ho do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte dvě hodiny kynout. Poté těsto opět vyklopte na vál, vytvarujte z něj bochník, přendejte ho na plech pokrytý pečicím papírem a přikryjte utěrkou. Nechte ještě 45 minut kynout. Před koncem kynutí předehřejte troubu na 220 °C, vložte plech a nechte péct asi 15 minut, potom teplotu snižte na 190–200 °C a pečte ještě 25–30 minut, dokud nebude kůrka zlatohnědá. Upečený chléb nechte chladnout na mřížce a krájejte ho až po úplném vychladnutí.

 

levandule-1

 

Malinovo-levandulová zmrzlina

Letní osvěžení v podobě domácí zmrzliny nemá chybu. A když k malinám nasbíraným v lese nebo vypěstovaným na zahradě přidáte ještě trochu čerstvých levandulových květů, bude výsledek dokonalý.

 

MATERIÁL

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 100 g salka
  • 100 ml smetany na vaření
  • 400 g zakysané smetany
  • 1 lžíci čerstvých levandulových květů
  • 2 bílky
  • 150 g malin
  • 50 g malin na vmíchání do hotové směsi


POSTUP
Nejprve vyšlehejte žloutky s cukrem do husté bílé pěny, pak přidejte salko, smetanu, zakysanou smetanu a levandulové květy. Důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do připravené žloutkové směsi. Asi osm lžic směsi přelijte do jiné misky, přidejte 150 g malin a vidličkou je nahrubo rozmačkejte. Promíchejte. Do velké nádoby s víkem nalijte žloutkovou směs, přidejte směs s malinami a třikrát vidličkou promíchejte, ale tak aby se obě hmoty úplně nespojily a zmrzlina zůstala žíhaná. Nakonec přidejte zbylé maliny tak, aby se pokud možno potopily. Vložte směs do mrazáku na několik hodin. Před servírováním nechte zmrzlinu 10–15 minut povolit při pokojové teplotě. Směs můžete také nalít do nanukových formiček a vyrobit z ní nanuky.

  

Všechny tyto nápady a mnoho dalších najdete v knize Mirky Koníčkové s názvem Levandule.


Kniha Levandule by neměla chybět žádnému milovníkovi a obdivovateli této úžasné bylinky. Určena je ale i těm, kteří krásu a přitažlivost levandule objevili teprve nedávno a chtěli by o jejím pěstování a možnostech využití vědět co nejvíce. Na stránkách knihy se dozvíte, odkud levandule pochází a jaká je její historie. Seznámíte se s druhy populárními u nás i ve světě, najdete odpovědi na rozmanité otázky, týkající se jejího pěstování. Poodhalí tajemství léčivých vlastností levandulové silice. Naučíte se vyrábět levandulové přípravky určené k vnitřnímu i vnějšímu použití a dozvíte se, jaké konkrétní potíže pomáhají léčit. Podle jednoduchých receptů si doma snadno vyrobíte léčivou levandulovou kosmetiku. Tvořivé duše v knížce najdou i fotopostupy na výrobu rozličných levandulových dekorací a bytových doplňků. Nechybí ani recepty, ve kterých je levandule originální ingrediencí, propůjčující pokrmům nezaměnitelné středomořské aroma.

 

Nakladatelství Metafora, více informací zde.

 

levandule-2