Sladké i slané pokušení patří k létu. Čím osvěžit jídelníček?

sirka-zelenina-v-kosiku

Foto: z knihy Luštěninová kuchařka Petra Klímy (Smart Press)

Metabolická Piadina s rajčaty a sýrem

(2 porce)

 

sirka-metabolic-jidlo

Foto:  www.metabolic-balance.com/cz/  

Ingredience:

Na těsto:

50 g žitné mouky
2 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce vody
1 lžička soli

Na náplň:

75 g Mozzarelly
75 g rajčat
bylinky a koření dle chuti
sůl a pepř

Příloha:

salát a/nebo zelenina – například rukola, cibule, paprika, olivy atp.

 

sirka-metabolic-ingredience

 

Postup:

Všechny přísady na těsto dejte do mísy a důkladně prohněťte. Těsto rozdělte na dva díly a z každého vyválejte tenkou kulatou placku. Placky opečte z obou stran na rozpálené pánvi bez oleje. Na jednu polovinu rozprostřete sýr a rajčata (nebo jinou zeleninou podle plánu a chuti), osolte, opepřete a posypte bylinkami, například bazalkou nebo oreganem. Placku přeložte na půl a vzniklou kapsu ještě jednou z obou stran opečte, dokud se sýr nezačne rozpouštět. Ze zbytku zeleniny připravte přílohu v podobě míchaného salátu. Kdo má rád bohatější náplň, může použít celou porci zeleniny a vynechat salát.


Letní melounová pizza

(4 porce)

 

sirka-melounova-pizza  

Foto:  www.nejlepsimelouny.cz

Ingredience:

½ melounu Bouquet 
400 g řeckého jogurtu
1 lžíce medu
200 g jahod
100 g borůvek
100 g malin
čerstvá máta
2 hrsti vlašských ořechů


Postup:

Meloun rozpulte a z poloviny krájejte 4 stejně velká kola. Ty rozdělte na menší trojúhelníčky.  Přendejte na talíře. Jogurt smíchejte s medem, potřete jím trojúhelníčky melounu a nazdobte jahodami, borůvkami, malinami a mátou. Nakonec posypejte nasekanými ořechy.


Sladká pohanka s hruškou a medem 

(6 porcí)

  sirka-letni-lehkosti

Foto:  www.laterna.cz 

Ingredience:

200 g pohanky
200 g cukru krystal
1 dcl bílého vína
2 kousky badyánu
4 hřebíčky
med
1 hruška
pomerančový přeliv

 

Postup:

Nejprve uvařte pohanku: přidejte ji do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevařte. Nechejte odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná. Mezitím si v malém hrnci rozpusťte cukr, zkaramelizujte ho, přilijte bílé víno, přidejte badyán a hřebíček. Nechejte svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjměte. Do nálevu přidejte uvařenou pohanku, mírně prohřejte a servírujte na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápněte medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie.
Tip šéfkuchaře Spa hotelu Laterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).

 

Matcha mandlový shake s čokoládou

(2 porce)

 

vyska-mandlovy-shake(1)  

 Foto:  www.matchatea.cz

 

Ingredience:

1 plechovka plnotučného kokosového mléka (vychlazeného přes noc) 
1/2–3/4 šálku studeného mandlového mléka nebo kokosové vody (např. zbytek v plechovce od kokosového mléka)
4 g zeleného čaje  MatchaTea
1 polévková lžíce čistého vanilkového extraktu (přidejte čajovou lžičku vanilkových lusků, pokud je máte) 
2 měkké vypeckované větší datle (např. odrůda Medjool) 
1/2 malého zralého avokáda (oloupané a vypeckované) 
1 velmi zralý banán (nebo 1/2 velkého banánu), nejlépe zmrazený 
1 malá hrst mladého špenátu
2 polévkové lžíce mandlového másla
špetka soli
kakaová drť (na posypání, pokud chcete)


Čokoládový krém

2 polévkové lžíce neslazeného kakaa
2 polévkové lžíce medu (pří padně javorového sirupu)
1/3 šálku kokosového mléka z plechovky
1/4 čajové lžičky soli
45 g hořké čokolády
1 čajová lžička vanilkového extraktu


Shake:

1 plechovka plnotučného kokosového mléka (vychlazeného přes noc)
1/2–3/4 šálku studeného mandlového mléka nebo kokosové vody (např. zbytek v plechovce od kokosového mléka)
4 g  zeleného čaje Matcha
1 polévková lžíce čistého vanilkového extraktu (přidejte čajovou lžičku vanilkových lusků, pokud je máte)
2 měkké vypeckované větší datle (např. odrůda Medjool)
1/2 malého zralého avokáda (oloupané a vypeckované)
1 velmi zralý banán (nebo 1/2 velkého banánu), nejlépe zmrazený
1 malá hrst mladého špenátu
2 polévkové lžíce mandlového másla
špetka soli
kakaová drť (na posypání, pokud chcete)


Čokoládový krém  - postup:

Smíchejte dohromady v malém rendlíku kakaový prášek, med, kokosové mléko a sůl a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud se čokoláda nerozpustí. Po dobu 5 minut udržujte mírný var za občasného míchání. Pak oddělejte rendlík z ohně, přidejte zbývající čokoládu a vanilku a vymíchejte do hladka. Pokud vám krému zbyde, můžete jej uchovat v chladu ve vzduchotěsné nádobě a později ohřát na mírném ohni za stálého míchání nebo opatrně v mikrovlnné troubě.


Shake - postup:

Z ledničky vyndejte plechovku kokosového mléka. Otevřete ji a sejměte vrstvu kokosové smetany. Odměřte si cca 1/2 šálku smetany a zbytek smetany si uschovejte na další použití. Taky si uschovejte kokosovou vodu, která zůstala v plechovce.  Do mixéru vložte kokosovou smetanu, 1/2 šálku mandlového mléka (nebo zbylou kokosovou vodu), Matcha, vanilku, datle, avokádo, banán, špenát, mandlové máslo a špetku soli. Mixujte cca 1–2 minuty, dokud není směs hladká a krémovitá. Případně přidejte zbývajícího 1/4 šálku mandlového mléka.
 Do 2 sklenic nalij te teplou čokoládu, přid ejte shake a posyp te kakaovou drtí.


Spring Breeze

 (1 porce)

 

sirka-drink-mattoni

Foto: Mattoni, archiv

 

Ingredience:

2 cl medové vody (med rozpuštěný ve vodě)
1 cl citronové šťávy
1 lžička (5 g) vanilkového cukru
15 cl Mattoni
6 lístků kadeřavé petrželky

 

Postup:  

Smíchejte vše dohromady a podávejte chlazené.


 

Okurková polévka s koprem

(2 litry)

 

sirka-okurkova-polevka

Foto: z knihy Dej tělu šanci (Smart Press)

Ingredience:

špetka kurkumy
1 lžíce čerstvé bio citrónové kůry (nebo sušené)
2 velké pastináky
1 velká salátová okurka
150 ml domácího kokosového mléka
2 lžíce přepuštěného másla
1 plátek čerstvého zázvoru
na špičku nože mletého bílého pepře
nerafinovaná mořská sůl
2 kostky zeleninového bio bujónu
1,5 l vody
pár kapek citrónové šťávy
4 lžíce nasekaného kopru

 

Postup:

Pastináky a okurku oloupejte a nakrájejte na větší kusy. V rozehřátém hrnci rozpusťte přepuštěné máslo a přidejte nakrájenou zeleninu. Restujte 5 minut s přidaným plátkem zázvoru. Zalijte vodou a nadrobte zeleninový bio bujón. Nechejte 20–30 minut jemně probublávat. Potom přikápněte šťávu z citrónu. Přidejte kurkumu a jednu lžíci nastrouhané citrónové kůry. Přilijte kokosové mléko a rozmixujte na krém.Ochuťte bílým pepřem a podle chuti dosolte. Zamíchejte nasekaný čerstvý kopr.
Do této polévky se skvěle hodí na tvrdo uvařené a nakrájené vajíčko. Ještě osvěžující zeleninový salát jako doprovod a perfektní letní oběd je hotový!

 

Tofu Cranachan s třešněmi

(5-6 porcí)

 

sirka-lusteninova-kucharka  

 Foto: z knihy Luštěninová kuchařka (Smart Press)

Ingredience: 

300 g zralých třešní
½ lžičky skořice
2 lžíce citronové šťávy
2 hrstky špaldových vloček (mohou být i pohankové)
3 hrstky dýňových semínek
1 hrstka strouhaného kokosu
6–8 lžic javorového sirupu
400 g tofu natural
200 ml sójové smetany
1 vanilkový cukr
3 lžíce agávového (nebo jiného) sirupu
1 lžíce citronové kůry

 

Postup:  

Vypeckujte třešně, vložte do misky, přidejte 100 ml vody, skořici, citronovou šťávu a umačkejte na hrubší džem. Do menšího pekáčku (ideálně ještě vyloženého pečicím papírem) vysypejte vločky, přidejte nasekaná semínka, kokos a vše lžičkou promíchejte. Vložte do trouby, předem vyhřáté na 170 °C, a pečte 10–15 minut, dokud směs nezačne hnědnout (můžeme několikrát promíchat). Jakmile se vám bude zdát směs dostatečně opečená, vytáhněte z trouby a ihned zalijte javorovým sirupem. Opět lžící promíchejte a nechejte vychladnout. Pokud se bude zdát, že je granoly opravdu hodně, není to omyl. Zbytek si nechte na druhý den na zdravější bezlepkovou snídani s rostlinným mlékem nebo jogurtem. Tofu vložte do mixéru, zalijte smetanou, ochuťte vanilkovým cukrem, přidejte sirup, citronovou kůru a rozmixujte na jemný krém. Do připravených pohárů dejte na dno granolu, pak třešně a tofu krém a takto opakujte. Poslední vrstvu tvoří třešně, které posypete granolou. Podávejte vychlazené.

 

Pozvání ke stolu přijměte ve stylu!

 

Overal s potiskem 

 

sirka-overal

sirka-overal-strih