Dokonalá souhra kokosu a ananasu ve zmrzlině, smoothie nebo sušenkách
Už pouhé čtení přísad polechtá chuťové buňky natolik, že vás přiměje k přípravě lákavých dezertů z osvědčené kombinace ananasu a kokosu.
Zmrzlinové pyré ve tvaru báboviček
Přísady
• 450 g čerstvého ananasu
• 1 zralý banán
• 1 vanilkový lusk
• 2 lžíce kokosového másla
Dále
• silikonové formičky (např. Rico Design)
Postup
1 Ananas oloupejte a odkrojte tuhou střední část, dužinu nakrájejte na větší kousky. Banán oloupejte a rovněž nakrájejte na kousky. Ananas s banánem vložte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Do ovocného pyré zapracujte dřeň z vanilkového lusku a kokosové máslo, vše důkladně promíchejte.
2 Směs rozdělte do silikonových formiček a nechte přes noc odležet v mrazničce. Následující den zmrzlé bábovičky vyklopte a můžete podávat.
Osvěžující smoothie à la Piña Colada
Přísady
• 450 g čerstvého ananasu
• 200 ml krémového kokosového mléka
• 100 ml ananasové šťávy
• šťáva z 1 limetky
• hrst drceného ledu
Postup
1 Do vysoké nádoby vložte ananas pokrájený na kostky, přilijte kokosové mléko, ananasovou a limetkovou šťávu a tyčovým mixérem mixujte do krémové konzistence.
2 Vychlazené smoothie nalijte do skleniček a podávejte s drceným ledem, ozdobené plátkem ananasu. Pro méně sladkou chuť můžete nahradit ananasovou šťávu minerálkou.
Voňavé křehké sušenky s kousky čokolády
Přísady
• 125 g třtinového cukru
• 125 g másla
• 240 g hladké mouky
• 1/2 sáčku kypřicího prášku
• špetka soli
• 1 vejce
• 100 g bílé čokolády
• 140 g ananasu (čerstvého nebo z konzervy)
• 2 – 3 lžíce strouhaného kokosu na posypání
(přísady asi na 30 sušenek – podle velikosti)
Postup
1 Do mísy vsypte cukr, přidejte změklé máslo a společně vyšlehejte dohladka. Přisypte prosátou mouku, kypřicí prášek, špetku soli a opět důkladně promíchejte. Poté zašlehejte ještě vejce. Čokoládu nasekejte, ananas nakrá-jejte na malé kousky a postupně vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte na dvě poloviny, zabalte do potravinář-ské fólie a asi na půl hodiny odložte do lednice.
2 Troubu rozehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a vytvarujte z něj malé kuličky. Kuličky zlehka zploštěte do tvaru placičky. Placičky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a v rozehřáté troubě je pečte asi 10 minut. Ještě horké sušenky posypte strouhaným kokosem a nechte vychladnout.
Foto: Jan Schmiedel