Tři lahodné dezerty, které uspokojí všechny vaše smysly
Pod tvrdou skořápkou se ukrývá dokonalá ingredience plná zdraví pro přípravu vynikajících dezertů. Kokos v tekuté formě, upečený nebo raw? Určitě si najdete ten podle vašeho gusta!
Osvěžující smoothie
2 porce
- 1 – 2 banány
- 250 g čerstvého ananasu
- 150 g kokosového mléka
- 100 g jogurtu
- šťáva z poloviny limetky
Banán a ananas oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Rozmixujte je společně s kokosovým mlékem, jogurtem a limetkovou šťávou tyčovým mixérem do konzistence krémového smoothie.
Naplňte do sklenic a podávejte vychlazené. Můžete doplnit ještě kostkami ledu. Pravou jižanskou atmosféru navodíte, když vychlazený drink naplníte do poloviny kokosového ořechu a nápoj si vychutnáte brčkem.
Ořechový dort
- 260 g mletých mandlí
- 40 g strouhaného kokosu
- 125 g třtinového cukru
- 70 g kakaového prášku
- půl lžičky jedlé sody
- 250 ml kokosového nápoje Alpro Original
- 2 vejce
- kůra z 1 pomeranče
- 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse smíchejte suché přísady. Oddělte žloutky od bílků a přidejte žloutky a kokosový nápoj ke směsi suchých přísad. Vymíchejte dohladka. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Vymažte pekáč nebo vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto.
Pečte 30 až 35 minut. Přibližně po půl hodině pečení bude konzistence dortu uvnitř krémová. Čím déle budete dort péct, tím bude sušší.
Nastrouhejte kůru z pomeranče. Vyndejte dort z trouby a před podáváním nechte vychladnout. Ukrojený kousek dortu servírujte posypaný pomerančovou kůrou a strouhaným kokosem.
RAW kuličky
asi 20 kousků
- 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
- 100 g strouhaného kokosu
- 4 lžíce sirupu z kokosových květů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- loupané mandle
Plechovku s kokosovým mlékem postavte přes noc do lednice dnem vzhůru. Z plechovky odeberte kokosový krém a smíchejte jej se strouhaným kokosem a sirupem z kokosových květů. Přidejte vanilkový extrakt a ještě krátce promíchejte.
Z hmoty vytvarujte v dlaních malé kuličky a do jejich středu vmáčkněte jednu mandli. Kuličky pak obalte ve strouhaném kokosu. Vložte do mrazničky nebo jen do lednice a nechte ztuhnout.
Foto: Jan Schmiedel a archiv Alpro