Tři lahodné dezerty, které uspokojí všechny vaše smysly 

uvod


Pod tvrdou skořápkou se ukrývá dokonalá ingredience plná zdraví pro přípravu vynikajících dezertů. Kokos v tekuté formě, upečený nebo raw? Určitě si najdete ten podle vašeho gusta!


Osvěžující smoothie

2 porce

  • 1 – 2 banány
  • 250 g čerstvého ananasu 
  • 150 g kokosového mléka
  • 100 g jogurtu
  • šťáva z poloviny limetky 

Banán a ananas oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Rozmixujte je společně s kokosovým mlékem, jogurtem a limetkovou šťávou tyčovým mixérem do konzistence krémového smoothie.

Naplňte do sklenic a podávejte vychlazené. Můžete doplnit ještě kostkami ledu. Pravou jižanskou atmosféru navodíte, když vychlazený drink naplníte do poloviny kokosového ořechu a nápoj si vychutnáte brčkem. 

 

napoj

 

Ořechový dort 

  • 260 g mletých mandlí
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 125 g třtinového cukru
  • 70 g kakaového prášku
  • půl lžičky jedlé sody
  • 250 ml kokosového nápoje Alpro Original
  • 2 vejce
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu  

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké míse smíchejte suché přísady. Oddělte žloutky od bílků a přidejte žloutky a kokosový nápoj ke směsi suchých přísad. Vymíchejte dohladka. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Vymažte pekáč nebo vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto. 

Pečte 30 až 35 minut. Přibližně po půl hodině pečení bude konzistence dortu uvnitř krémová. Čím déle budete dort péct, tím bude sušší. 

Nastrouhejte kůru z pomeranče. Vyndejte dort z trouby a před podáváním nechte vychladnout. Ukrojený kousek dortu servírujte posypaný pomerančovou kůrou a strouhaným kokosem.

 

dort

 

RAW kuličky

asi 20 kousků

  • 1 plechovka plnotučného kokosového mléka
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 4 lžíce sirupu z kokosových květů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • loupané mandle

Plechovku s kokosovým mlékem postavte přes noc do lednice dnem vzhůru. Z plechovky odeberte kokosový krém a smíchejte jej se strouhaným kokosem a sirupem z kokosových květů. Přidejte vanilkový extrakt a ještě krátce promíchejte.

Z hmoty vytvarujte v dlaních malé kuličky a do jejich středu vmáčkněte jednu mandli. Kuličky pak obalte ve strouhaném kokosu. Vložte do mrazničky nebo jen do lednice a nechte ztuhnout. 

 

kulicky

 

Foto: Jan Schmiedel a archiv Alpro