Voňavý koláč pro navození vánoční atmosféry
Kdo by odolal tradiční vůni skořice, obzvlášť když se zakomponuje do těsta vymazleného koláče, v němž se snoubí sladké chutě třitnového cukru, melasy a javorového sirupu, kterým kontrastuje aromatický zázvor a citronový džus. Hotový korpus je nakrájený do tvaru sněhové vločky, politý cukrovou polevou a nakonec posypaný ozdobným cukrem.
Počet porcí: 16
Doba na přípravu: 25 min
Doba pečení: 1 hodina 30 minut
Suroviny
- 125 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 125 g třtinového cukru
- 125 g javorového sirupu
- 125 g melasy
- 100 ml mléka
- 1 lžička citronového džusu
- 2 středně velká vejce
- 275 g hladké mouky
- 1 vrchovatou lžičku jedlé sody
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička perníkového koření
Na zdobení
- 200 g cukrové polevy
- ozdobný cukr (např. ve tvaru sněhových vloček nebo průhledných krystalů)
Příprava
Předehřejte troubu na 150 ºC, 140 ºC horkovzduch, plynová trouba stupeň 2. Vyložte pečícím papírem čtvercovou dortovou formu o průměru 20 cm včetně jejích okrajů. Všechny přísady dejte do velké mísy a pořádně promíchejte, až se vše hezky spojí. Směs nalijte do připravené formy. V troubě pečte 1¼ – 1½ hodiny – těsto by mělo být na omak pružné. Po upečení koláč nechejte ještě 5 min ve formě. Pak opatrně nadzvedněte a odejměte pečící papír a nechejte koláč vychladnout na talíři. Až bude koláč dostatečně vychladlý, dejte ho ještě do lednice, aby ztuhl. Pomocí šablony koláč vykrojte do tvaru sněhové vločky. Cukrovou polevou dozdobte detaily sněhové vločky. Posypte ozdobným cukrem a servírujte.