Kuba, kapr, bramborový salát. Už se vám klasické menu zajídá? Zkuste pro tentokrát uvařit něco ve stylu moderní kuchyně.
foto: Apetit
Vánoce už opravdu klepou na dveře a s nimi i tradiční vánoční chutě. Nebo, počkat.. tentokrát byste chtěli štědrovečerní menu pojmout netradičně? My říkáme ANO! Máme pro vás několik chutných tipů, které vaši slavnostní tabuli vyšperkují samými novotami a vy si i letos zaručeně pochutnáte. Připravily jej pro vás naše báječné kolegyně z týmu redakce oblíbeného magazínu Apetit. V moderním menu nechybí zelená polévka, ryba ani salát, garantujeme vám ale absolutně odlišné chutě. Vaše štědrovečerní menu tak bude letos zcela unikátní a nezapomenutelné. A kdo říká, že se k němu nemůžete vrátit i napřesrok.
Pórková polévka s petrželkou
foto: Apetit
V hrnci na 70 g másla opékejte 3 pórky a 2 řapíky celeru obojí na tenké plátky a 2 stroužky česneku nadrobno, asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte cca 250 g moučnatých brambor oloupaných a nastrouhaných nahrubo, 2 snítky tymiánu, 1 bobkový list, ochuťte mořskou solí a pepřem a zalijte 1 litrem zeleninového či drůbežího vývaru a 150 ml smetany ke šlehání. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut. Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte po 1 hrnku (upěchovaném) hladkolisté petrželky a mladého (baby) špenátu a míchejte, až zavadnou. Rozmixujte dohladka a dochuťte.
Mezitím v pánvi rozpusťte trochu másla a zprudka na něm 4 – 5 minut opékejte dozlatova 5 plátků ciabatty zbavených kůrky a nakrájených na kostičky. Pak krutony promíchejte se šťávou z 1/2 citronu a nastrouhanou kůrou z 1 citronu. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou, lze přidat i lístky špenátu a barevný pepř. Pokapejte trochou horkého másla. Hned podávejte.
Plněný mořský vlk
foto: Apetit
V pánvi na 1 lžíci másla opékejte 1 červenou cibuli a 2 řapíky celeru obojí nadrobno a 3 drcené stroužky česneku asi 4 minuty, aby změkly. Vmíchejte 1/2 lžičky mletého nového koření, nasekané lístky z malého svazku tymiánu, 1/4 lžičky mletého bílého pepře a špetku mořské soli, opékejte ještě 5 minut. Přidejte 50 g nedoslazované sušené klikvy (amerických brusinek) přepůlené, 1 červené jablko neoloupané a nastrouhané nahrubo a 100 g mletých loupaných mandlí a míchejte ještě 4 – 5 minut, až se ztratí šťáva a směs bude lepkavá. Vypněte, přilijte 2 lžíce citronové šťávy a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 190 °C. Osolte 4 filety ze 2 menších mořských vlků. Na pečicí papír položte vždy 1 filet kůží dolů. Pokryjte 1/2 nádivky. Zakryjte druhým filetem kůží nahoru. Svažte kuchyňským provázkem, poklaďte 25 g másla a ozdobte snítkou tymiánu. Zabalte do pečicího papíru a pak do alobalu. Položte na plech, pečte 25 minut. Vyjměte z trouby a nechte 3 minuty odpočívat. Pak opatrně otevřete, plněné ryby rozdělte napůl a podávejte s přílohami na pravé straně a s klínky citronu.
Kapustičkový salát
foto: Apetit
Ve sklenici se šroubovacím víčkem protřepejte kůru a šťávu z 1/2 citronu, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 6 lžic panenského olivového oleje, 1 lžičku medu, drcenou 1/2 stroužku česneku, osolte a opepřete. Dejte do chladu. V cedníku prolijte vroucí vodou 350 g růžičkové kapusty rozebrané na lístky. Rozkrojte 1 velké červené jablko, zbavte ho jádřince a pak nakrájejte na plátky. Jablko smíchejte s 1 – 2 lžičkami citronové šťávy a pak s kapustičkami. Těsně před podáváním znovu protřepejte zálivku a promíchejte ji se salátem, případně dosolte. Podávejte posypané zrnky granátového jablka a 1 lžící nedoslazované sušené klikvy nasekané.
Celerová kaše
foto: Apetit
Oloupejte 1 kg bulvového celeru, nakrájejte na kostky a v hrnci podlijte trochou vody. Přiklopte a nechte vařit v páře asi 15 minut úplně doměkka. Kdyby se voda vyvařila moc brzo, přilijte další. Sceďte, přidejte 50 g másla a 50 g strouhaného parmazánu, osolte, opepřete a rozšťouchejte nahrubo na kaši. Podávejte horké.
Přejeme vám dobrou chuť a nádherné svátky!