Perfektně vyladěné pohoštění umí vykouzlit dokonalou sváteční atmosféru.
foto: archiv
Už víte, co budete letos servírovat? Pokud ještě nad skladbou svátečního menu tápete, nechte se inspirovat! Nabízíme vám tipy na kompletní pohoštění od předkrmu až po sladkou tečku vašeho nevšedního oběda, který ale v mnoha ohledech zarytě ctí letité tradice. Na své si tak přijdou milovníci klasiky i příznivci vzrušujících inovací. Tak co, už se vám sbíhají sliny? Nezbývá, než se pustit do příprav, Velikonoce jsou již za dveřmi!
Velikonoční králičí paštika podle šéfkuchaře Ondřeje Slaniny
foto: Tefal
- 500 g vařeného masa z králíka
- 250 g anglické slaniny vcelku
- 100 g vepřového sádla,
- 1 menší cibule
- 100 g nakládaného chřestu
- 2 vejce + 1 žloutek
- mletý pepř
- sůl
- 1 dl sladké smetany
- sádlo na vymaštění formy
- 200 g plátků anglické slaniny
Maso uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka (cca 1 hod), poté vykostíme a spolu se 150 g slaniny a s cibulí umeleme dvakrát na masovém strojku. K umletému masu přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, vejce, žloutek, sádlo, mletý pepř, sůl, na kolečka krájený chřest a smetanu. Formu na paštiku vymažeme sádlem, vyložíme plátky anglické slaniny, naplníme masovou směsí, několikrát sklepneme, zakryjeme pečicím papírem nebo alobalem a ve vodní lázni pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C asi 80 minut. Paštiku necháme vychladnout, vyklopíme ji a krájíme na porce, podáváme s bílým chlebem nebo toasty.
Krémová polévka z jarních bylinek s krutony dle šéfkuchaře Radka Šubrta
foto: archiv
• 2 lžíce mouky
• 2 lžíce másla
• 1 svazek bouquet garni
• 0,2 l smetany
• 1 lžíce mladých kopřiv
• 1 lžíce čerstvých bylinek
• 2 lžíce mladých pampeliškových listů
• sůl
• pepř
• 1 l drůbežího vývaru
• bílý toustový chléb
• česnekové máslo
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme bouquet garni a důkladně provaříme. Vývar přecedíme, dochutíme, přilijeme smetanu, přidáme máslo, bylinky, kopřivy a pampeliškové listy a polévku rozmixujeme. Bílý toustový chléb nakrájíme na kostky, které nasucho opečeme a promícháme s česnekovým máslem.
Jehněčí roláda s velikonočním svěžím salátem podle Ondřeje Slaniny
foto: Tefal
- 1,5 kg jehněčí kýty
- 3 snítky tymiánu
- hrst hladkolisté petrželky
- 100 g bílého jogurtu
- 1 lžička chilli
- 50 ml rostlinného oleje
- mletý pepř
-
sůl
krusta: - 200 g panko strouhanky
-
hrst bylinek (tymián, petrželka)
- 0,5 kg malých brambor vařených ve slupce
- 3 jarní cibulky
- 1 svazek ředkviček
- 200 g jahod
- 200 g bílého chřestu
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce jablečného octa
- 5 lžic rostlinného oleje
- 2 lžíce růžového pepře
- sůl
- 300 g sýru cottage
- 100 g polníčku
Z jehněčí kýty rozkrojíme plát, který přes folii naklepeme a po odstranění fólie potřeme marinádou, kterou připravíme z nasekaných bylinek, jogurtu, chilli, oleje, mletého pepře a soli. Maso zarolujeme, svážeme provázkem, potřeme zbytkem marinády a dobře zabalíme do pečicího papíru. Necháme v lednici přes noc marinovat, poté pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 1,5 hodiny. Ke konci pečení rozbalíme a dopečeme na 200 stupňů asi 10 minut na barvu. Roládu krájíme na plátky a ještě horkou, těsně před podáváním, ji obalujeme ve směsi strouhanky a bylinek. Zeleninu a jahody nakrájíme na malé kousky. Z medu, octa, oleje, růžového pepře a soli vymícháme dresink. Vše dobře promícháme, na závěr vmícháme sýr cottage a polníček.
Citronovo makové bábovičky
foto: archiv
• 180 g hladké mouky + na formičky
• 1/4 lžičky kypřicího prášku
• 1/4 lžičky jedlé sody • 1/4 lžičky soli
• 115 g másla, změklého + na formičky • 200 g krupicového cukru
• 2 vejce
• 60 ml mléka
• 85 ml citronové šťávy
• najemno nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 – 2 lžíce nemletého máku
Na dokončení
• moučkový cukr na posypání
• marcipánová nebo čokoládová vajíčka
Troubu předehřejte na 175 °C. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl vsypte do mísy a promíchejte. V jiné míse prošlehejte máslo (pokud máte klasický robot, použijte pádlo). Přidejte cukr a mixujte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, po jednom přidejte vejce a vmíchejte. Snižte rychlost a postupně přisypávejte moučnou směs. Přilijte mléko, citronovou šťávu, vanilkový extrakt, přisypte nastrouhanou citronovou kůru a promíchejte. Nakonec vmíchejte mák. Těsto rozdělte do báboviček a pečte zhruba 12 – 15 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Bábovičky nechte vychladnout, vyklopte a pocukrujte. Doprostřed každé naaranžujte vajíčka
Velikonoční volská oka
foto: Hamé
- 3 bílky
- 80 g cukru krupice
- 1,5 lžičky bramborového škrobu
- ½ lžičky citronové šťávy
- 1 ks cukru s mandlovou příchutí
- meruňkový džem
Vyšlehejte bílky s cukrem a citrónovou šťávou do tuhého sněhu. Do sněhu nasypte bramborový škrob a krátce prošlehejte. Sníh nanášejte lžičkou na pečící papír do tvaru hnízd. Sušte na 110 °C asi 90 minut. Poté vypněte troubu a nechte korpusy dojít. Po vychladnutí střed volského oka vyplňte meruňkovým džemem.
Minimazance pečené v hrníčku
foto: archiv
• 150 ml vlažného mléka
• 1 balení sušeného droždí
• 400 g hladké mouky
• špetka soli
• 75 g cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• trochu citronové kůry z 1 chemicky neošetřeného citronu
• 100 g rozpuštěného másla
• 1 vejce
• 1 bílek
• 100 g kandované citrusové kůry
• 50 g rozinek
• 1 žloutek na potření
Na těsto smícháme v míse mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme máslo, vejce, bílek, kandovanou citrusovou kůru, rozinky a droždí rozmíchané v mléce. Těsto ručně vypracujeme dohladka, poté zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Z vykynutého těsta na pomoučněné pracovní ploše vytvoříme váleček a rozdělíme ho na 6 stejných dílů. Hrnečky vyložíme papírem na pečení tak, aby přečníval asi 1 cm nad okrajem. Těsto vložíme do hrnečků a poté je položíme na plech. Pomocí mašlovačky potřeme mazance rozšlehaným žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby (elektrická 200 °C, horkovzdušná 180 °C) a pečeme asi 30 min. Minimazance necháme vychladnout, poté vyklopíme.