Už víte, co budete servírovat na vašem valentýnském rande ve dvou?
Láska prochází žaludkem. Myšlenka poněkud otřepaná, ale stále pravdivá. Abyste nemusely dlouho přemýšlet nad svátečními pochutinami, které vám zpříjemní milovaný i odsuzovaný večírek ve dvou, můžete se inspirovat třemi srdce i smysly hladícími recepty, které jsou pro svátek sv. Valentýna jako stvořené. Vyjádřit svou náklonnost či lásku někomu ze svých blízkých ale můžete kdykoliv, rozhodně se nemusíte omezovat jen na jeden den v roce.
Zamilované cupcakes
Přísady
Na těsto:
• 3 vejce
• 100 ml oleje
• 100 ml vlažného mléka
• 100 g cukru
• 1 balíček vanilkového cukru
• 250 g polohrubé mouky
• 2 zarovnané lžičky kypřicího prášku
• 2 lžíce kakaa
Na ozdobení:
• 500 ml smetany ke šlehání
• 1 balení Malinové smetanové náplně Dr.Oetker
• 4 lžíce hrubozrnného krystalového cukru
• Barva gelová růžová Dr.Oetker
• Čokoládová srdíčka Dr.Oetker
Budete potřebovat:
• forma na pečení muffinů
• papírové košíčky
• cukrářský sáček
1 Na přípravu těsta ušlehejte v míse vejce, olej, vlažné mléko, cukr a vanilkový cukr. Přidejte prosátou polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem a kakao. Důkladně vymíchejte hladké těsto.
2 Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, které naplňte těstem asi do dvou třetin. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut. Elektrická trouba: 160 °C, horkovzdušná trouba: 140 °C a plynová trouba: stupeň 2. Po upečení nechte korpusy vychladnout.
3 Připravte malinovou náplň podle návodu na obalu, naplňte ji do cukrářského sáčku a na korpusech vytvořte šlehačkovou „čepici“.
4 Cukr nasypte do malé misky, přidejte na špičku nože růžové gelové barvy a cukr ručně obarvěte. Posypte cupcakes růžovým cukrem a nakonec dozdobte čokoládovým srdíčkem.
Valentýnské oplatky
Nejste-li s kuchyní zrovna v přátelském vztahu, oceníte nejjednodušší, o to však působivější řešení. Můžete zkusit tyto půvabné valentýnské sušenky. Je to hračka, stačí jednu stranu oblíbených sušenek či oplatek potřít směsí moučkového cukru a vody a pak ji ozdobit cukrovými perličkami a srdíčky dle libosti. Nechte proschnout a hotovo, sladké rande může začít!
Ricottové vafle
Přísady:
• 200 g ricotty
• 200 ml mléka
• 1 – 2 lžíce třtinového cukru
• šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
• 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
• 1 – 2 lžičky mleté skořice
• 3 vejce
• 40 g jemně namletých vlašských či lískových ořechů
• 120 g hladké mouky
• 1/2 sáčku (6 g) prášku do pečiva
• 1 střední mrkev, nastrouhaná najemno
• špetka soli
• hrst sekaných vlašských ořechů
• olej ve spreji, rostlinný olej či přepuštěné máslo na vytření plotýnek
K podávání:
• zakysaná smetana
• kokosový nebo javorový sirup
• maliny, čerstvé a/nebo lyofilizované
• zrnka z granátového jablka
• lístky čerstvé bazalky nebo máty
1
Ricottu prošlehejte s mlékem, cukrem, šťávou a kůrou z pomeranče, vanilkou, skořicí a žloutky a do směsi zašlehejte mix mouky a strouhaných oříšků s práškem do pečiva, který jste předem prosili přes jemné sítko, a nastrouhanou mrkev. Opatrně stěrkou do těsta zapracujte pevný sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli a nakonec i sekané ořechy. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.
2 Podávejte s kopečkem zakysané smetany, polité sirupem, ozdobené malinami, zrnky granátového jablka, drcenými lyofilizovanými malinami a lístky bazalky nebo máty.