Jahodovo-rebarborové dobroty ve třech provedeních

uvod


Osvědčená kombinace sladkých jahod s kyselkavou rebarborou je pro chuťové buňky slast. Vyzkoušejte ji ve vynikajícím jogurtu v originálně ozdobené skleničce, křehkém koláči nebo v ledově vychlazeném drinku!


Dvoubarevný dezert do skleničky 

(asi 3 sklenice)

Ovocná vrstva:  300 g rebarbory, 1/2 vanilkového lusku, dužina, 50 g cukru, 1 lžička potravinářského škrobu
Krémová vrstva:  200 g šlehačky, 30 g cukru, 250 g tvarohu, 5 lžic jahodového sirupu
Zdobení:  máta a jahody

 

Rebarboru dobře omyjte a nakrájejte na kousky. Vanilku, cukr a rebarboru vařte v hrnci za stálého míchání doměkka. Škrob rozmíchejte s jednou lžící vody, přilijte k rebarboře a nechte krátce projít varem. Šlehačku vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní cukr, tvaroh a sirup. Do sklenic rozdělte napřed ovocnou a poté krémovou vrstvu. Nakonec dozdobte rozpůlenými jahodami a lístečky máty.

 

dezert

 

Nadýchaný koláč ze tří vrstev

Korpus:  150 g vychlazeného másla, 50 g moučkového cukru, 220 g hladké mouky, 1 vejce, špetka soli
Náplň:  200 g rebarbory, 500 g jahod, 1 citron (nastrouhaná kůra i šťáva), 130 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 30 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky
Sněhová vrstva:  4 bílky, špetka soli, 250 g krupicového cukru, 1 lžička potravinářského škrobu
Zdobení:  pistácie (nesolené) 

 

Z másla, rozšlehaného vejce, cukru, mouky a soli vypracujte těsto. Těsto vyválejte a odložte asi na 30 minut do lednice. Poté těsto vtlačte do formy, položte na něj papír na pečení, na který rovnoměrně nasypte vrstvu čočky, a pečte 10 minut na 190 °C. Po upečení odstraňte čočku spolu s pečicím papírem a korpus nechte vychladnout. Rebarboru a jahody nakrájejte na kousky a povařte je spolu se zbývajícími přísadami na náplň. Při mírném varu stále míchejte až do zhoustnutí. Hotovou směs rozetřete na korpus a koláč pečte 10 minut. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pěny, přidejte cukr a šlehejte dotuha. Do sněhu vmíchejte škrob. Sníh rozetřete na koláč. Pečte 10 minut při 150 °C a poté ještě krátce pod grilem při 220 °C, až sníh lehce zezlátne. Po vychladnutí posypte pistáciemi.

 

kolac

 

Osvěžující sladkokyselá limonáda 

Limonáda: 500 g rebarbory, 100 g jahod, 125 g cukru, 250 ml vody, šťáva z jednoho citronu, kostky ledu, minerálka
Zdobení:  máta a jahody

 

Rebarboru a jahody nakrájejte na kousky, vložte do hrnce a přidejte cukr, vodu a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, pak odstavte ze sporáku a nechte ještě 15 minut táhnout, až vznikne kompot. Směs slijte přes síto, přitom zachyťte tekutinu. Nechte vychladnout a nalijte do sklenic. Vložte led, dolijte minerálkou a ozdobte lístečky máty, popř. jahodou. 

 

drink

 

Foto: Jan Schmiedel