Jak vyrobit olemované kuchyňské chňapky s potiskem 

uvod

Foto: Andreas Hoernisch; Jan Schmiedel

 

Zralá jablka k podzimu patří stejně jako pestře zbarvené listí, které nám šustí pod nohama při procházkách v parku. Využít je díky výrazné chuti můžete jak v kuchyni, tak i při kreativním tvoření nejrůznějších bytových dekorací. 

 

Materiál Lněné látky, oboustranně nažehl. vlizelín, vatelín HH 650, štětec, barvy na textil (Javana C.Kreul), kružítko (Clover), příze (Coats, Madeira), strojová jehla na látky s kovovými vlákny (Schmetz), šikmá stužka, špendlíky, jehla na ruční šití, nůžky, pravítko, nůž, jablko, tužka

 

1. krok Jablko rozkrojte na poloviny a naneste na něj štětcem barvu na textil. Na papír si případně udělejte zkušební otisk. Z látky vystřihněte kruhový díl o průměru asi 12 cm. 

2. krok Jablko přitiskněte do středu látkového kruhu. Barvu nechte dokonale zaschnout a potom ji zafixujte přežehlením.

 

foto1

 

3. krok Zlatou vyšívací přízí vyšijte konturu jablka a jadérek (nejprve vyšijte jejich kontury, potom vyplňte i jednotlivé plošky).

4. krok Z látky vystřihněte kruh o průměru 20 cm a do jeho středu nažehlete pomocí oboustranně nažehlovacího vlizelínu díl s natištěným jablkem. Okraj přišijte po obvodu úzkým obnitkovacím stehem. 

5. krok Z látky a vatelínu vystřihněte vždy kruh o průměru 20 cm a všechny 3 vrstvy sežehlete na sebe.

 

foto2

 

6. krok Okraj dílu prošijte po obvodu v šíři 0,5 cm, tak spojíte všechny 3 vrstvy. 

7. krok Po obvodu dílu přišpendlete šikmou stužku a přišijte ji. Stužku přehněte do rubu, sežehlete a opět přišpendlete.

8. krok Poutko: Podélné okraje šikmé stužky dlouhé asi 10 cm sešijte. Stužku složte na polovinu jako poutko, přišpendlete k lemu a lem přišijte po obvodu obnitkovacím stehem.

 

foto3